top of page

De Kenmerken van Industrieel Interieur

Industrieel interieur is een stijl die steeds populairder wordt in de Nederlandse huizen in 2023. Het is een stoere en strakke stijl die geïnspireerd is op oude fabrieken en magazijnen. Het belangrijkste kenmerk van deze stijl is het gebruik van ruwe materialen, zoals metaal, beton en hout. Daarnaast worden er vaak neutrale kleuren gebruikt, zoals zwart, wit, grijs en bruin. Industrieel interieur kenmerkt zich door een minimalistische vormgeving, zonder al te veel poespas. Het is een stijl die perfect past bij mensen die houden van een stoere, no-nonsense uitstraling.


Inhoudsopgave

 • Kenmerken van industrieel interieur

 1. Ruwe materialen

 2. Neutrale kleuren

 3. Minimalistische vormgeving

 4. Open ruimte

 5. Grof en functioneel meubilair

 6. Industriële verlichting

 7. Robuuste accessoires

 • Hoe pas je industrieel interieur toe in je eigen huis?

 • Veelgestelde vragen over industrieel interieurKenmerken van industrieel interieur:

1. Ruwe materialen

Een van de meest in het oog springende kenmerken van het industrieel interieur is het gebruik van ruwe materialen. Deze materialen geven de ruimte een stoere en robuuste uitstraling. Vaak worden materialen als metaal, beton, baksteen en hout gebruikt om deze sfeer te creëren. Wat deze materialen gemeen hebben, is dat ze vaak onbewerkt worden gebruikt. Door de materialen niet te bewerken, blijft de natuurlijke uitstraling behouden en komt het ruwe karakter van het materiaal tot zijn recht.


Het gebruik van metaal is een belangrijk element in het industrieel interieur. Metaal wordt gebruikt voor onder andere lampen, meubels en decoratieve elementen. Door het gebruik van metaal krijgt de ruimte een stoere en industriële uitstraling. Het materiaal kan op verschillende manieren worden toegepast, bijvoorbeeld door het gebruik van stalen frames of kozijnen.

Ook het gebruik van beton is kenmerkend voor een industrieel interieur. Beton heeft een robuuste en stoere uitstraling en kan op verschillende manieren worden gebruikt. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een betonnen vloer of wand, maar ook voor betonnen accessoires zoals lampen of plantenbakken.


Baksteen is een ander materiaal dat vaak wordt gebruikt in een industrieel interieur. Een bakstenen muur kan bijdragen aan de industriële uitstraling van een ruimte. Het geeft de ruimte karakter en zorgt voor een stoere sfeer. Ook kunnen bakstenen worden toegepast in de vorm van decoratieve elementen, zoals een bakstenen haard of een bakstenen wandrek.


Ook het gebruik van hout een belangrijk kenmerk van het industrieel interieur. Hout kan op verschillende manieren worden toegepast en zorgt voor warmte en gezelligheid in de ruimte. Vaak wordt er gekozen voor onbewerkt hout, zoals steigerhout of oud hout, om de natuurlijke uitstraling te behouden. Houten meubels, accessoires en vloeren zijn allemaal elementen die bijdragen aan de industriële sfeer van een ruimte.


Het gebruik van ruwe materialen is dus een belangrijk kenmerk van het industrieel interieur. Door het gebruik van deze materialen ontstaat er een stoere en robuuste sfeer in de ruimte. Door de materialen onbewerkt te gebruiken, blijft de natuurlijke uitstraling behouden en komt het ruwe karakter van de materialen tot zijn recht.


2. Neutrale kleuren

Een ander belangrijk kenmerk van het industrieel interieur is het gebruik van neutrale kleuren. Kleuren als zwart, wit, grijs en bruin zijn veelgebruikte kleuren in deze interieurstijl. Deze kleuren geven de ruimte een strakke en minimalistische uitstraling.


Het gebruik van neutrale kleuren in combinatie met de ruwe materialen zorgt voor een mooie balans tussen strak en stoer. Zo kan een zwarte muur in combinatie met een betonnen vloer zorgen voor een robuuste uitstraling. Ook het gebruik van witte muren in combinatie met een houten vloer kan zorgen voor een mooie mix van materialen en kleuren.


Bij het gebruik van neutrale kleuren in het industrieel interieur is het belangrijk om te spelen met verschillende tinten. Door verschillende tinten grijs of bruin te gebruiken, ontstaat er meer diepte in de ruimte en blijft het geheel interessant om naar te kijken. Ook kan er gekozen worden voor het gebruik van accentkleuren, zoals rood of blauw, om de ruimte wat meer kleur te geven.

Het gebruik van neutrale kleuren zorgt er ook voor dat de ruwe materialen nog beter tot hun recht komen. Zo komt bijvoorbeeld een stalen frame of een bakstenen muur nog beter tot zijn recht bij het gebruik van een neutrale kleur op de muren.


Het gebruik van neutrale kleuren is dus een belangrijk kenmerk van het industrieel interieur. Deze kleuren zorgen voor een strakke en minimalistische uitstraling en passen goed bij de ruwe materialen die vaak worden gebruikt in deze interieurstijl. Door te spelen met verschillende tinten en het gebruik van accentkleuren kan er nog meer diepte worden gecreëerd in de ruimte.


3. Minimalistische vormgeving

Een ander belangrijk kenmerk van het industrieel interieur is de minimalistische vormgeving. In deze interieurstijl wordt er gestreefd naar een opgeruimde en eenvoudige uitstraling, waarbij er geen ruimte is voor overbodige accessoires en decoratie. Dit zorgt voor een rustige en strakke sfeer in de ruimte.


Bij het creëren van een minimalistisch industrieel interieur wordt er vaak gebruik gemaakt van grote en ruwe meubelstukken. Deze meubelstukken zijn vaak functioneel en hebben weinig opsmuk. Zo kan een robuuste houten tafel bijvoorbeeld dienst doen als eyecatcher in de ruimte en is er verder weinig decoratie nodig om de ruimte aan te kleden.


Naast meubels wordt er ook veel aandacht besteed aan verlichting in het industrieel interieur. Minimalistische hanglampen met een industrieel design zijn hierbij veelvoorkomend. Door te spelen met licht en schaduw kan er een mooie sfeer gecreëerd worden in de ruimte.


Bij het toepassen van de minimalistische vormgeving is het belangrijk om de focus te leggen op de ruwe materialen die gebruikt worden in het interieur. Zo kan bijvoorbeeld een bakstenen muur of een betonnen vloer voor zichzelf spreken en is er weinig extra decoratie nodig om de ruimte aan te kleden.


4. Open ruimte

Een open ruimte is een belangrijk onderdeel van een industrieel interieur. Het geeft de ruimte een ruime en luchtige uitstraling en zorgt ervoor dat het niet te druk en vol oogt. Het is echter wel belangrijk om de open ruimte op de juiste manier af te bakenen, zodat het niet één grote lege ruimte wordt. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van grote meubels, zoals een kast of roomdivider. Hiermee kan de open ruimte op een stijlvolle manier worden opgedeeld in verschillende zones.


Een andere manier om de open ruimte af te bakenen is door het gebruik van tapijten en grote planten. Hiermee creëer je niet alleen een duidelijke scheiding tussen verschillende zones, maar voeg je ook warmte en gezelligheid toe aan de ruimte. Zo kan een groot tapijt onder de eettafel een duidelijke scheiding creëren tussen de eethoek en de rest van de ruimte. Een grote plantenbak kan dan weer fungeren als een natuurlijke roomdivider tussen de woonkamer en de keuken.


Het creëren van verschillende zones in een open ruimte kan helpen om de ruimte gezelliger en knusser te maken. Zo kan je bijvoorbeeld een gezellige zithoek creëren door een bank en fauteuils te plaatsen rondom een salontafel en een grote vloerlamp. Op deze manier kan je de ruimte opdelen in verschillende zones die elk hun eigen functie hebben.


5. Grof en functioneel meubilair

Het meubilair in een industrieel interieur heeft vaak een robuuste en stoere uitstraling. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van grove en functionele materialen zoals metaal, hout en leer. Deze materialen worden vaak onbewerkt gebruikt, waardoor de natuurlijke uitstraling behouden blijft. Denk bijvoorbeeld aan een metalen kast met onafgewerkte lasnaden of een houten tafel met zichtbare nerven en noesten. Het ontwerp van het meubilair is vaak eenvoudig en minimalistisch, waardoor het goed past binnen de strakke en opgeruimde uitstraling van een industrieel interieur. Een leren bank met grove stiksels of een metalen stoel met een functioneel design kunnen bijvoorbeeld goed dienen als eyecatcher in een industrieel interieur. Het is echter wel belangrijk om het grove meubilair te combineren met zachte elementen, zoals kussens of een vloerkleed, om de ruimte wat meer warmte en gezelligheid te geven.


6.Industriële verlichting

In een industrieel interieur speelt verlichting een grote rol bij het creëren van de juiste sfeer. Bij industriële verlichting wordt vaak gebruik gemaakt van lampen die robuust en functioneel zijn, zoals hanglampen met metalen kappen en staande lampen met een stoere uitstraling. Deze lampen zijn niet alleen functioneel, maar dragen ook bij aan de industriële look en feel van de ruimte.


Naast functionele lampen worden er ook vaak lampen gebruikt die een vintage uitstraling hebben. Denk hierbij aan lampen met een ouderwets uiterlijk, zoals oude fabriekslampen of kroonluchters met een verweerde look. Door deze lampen te combineren met de ruwe materialen en het grove meubilair, wordt er een unieke sfeer gecreëerd in het interieur.


Het is ook belangrijk om te kijken naar de lichtbronnen die gebruikt worden in de verlichting. Bij voorkeur worden er LED-lampen gebruikt, omdat deze energiezuinig zijn en lang meegaan. Daarnaast zorgen LED-lampen voor een heldere en natuurlijke verlichting, wat bijdraagt aan de industriële uitstraling van de ruimte.


7. Robuuste accessoires

Robuuste accessoires zijn een geweldige manier om de stoere uitstraling van een industrieel interieur te versterken. Denk bijvoorbeeld aan vintage klokken die aan de muur hangen, die niet alleen dienen als decoratie, maar ook als functioneel object om de tijd bij te houden. Een oude landkaart kan een mooi accent zijn aan de muur, en kan ook een gevoel van avontuur en exploratie toevoegen aan de ruimte. Daarnaast kunnen metalen manden niet alleen dienen als opbergruimte, maar ook als decoratief element, zoals het opbergen van gestapelde tijdschriften of het gebruiken van een mand als plantenbak. Het is belangrijk om te onthouden dat deze accessoires vaak een ruwe en onbewerkte uitstraling hebben, en passen bij de minimalistische stijl van een industrieel interieur. Door het gebruik van robuuste accessoires kunnen de ruimte meer karakter en persoonlijkheid krijgen.


Hoe pas je industrieel interieur toe in je eigen huis?

Als je geïnteresseerd bent in een industrieel interieur, zijn er verschillende manieren om deze stijl toe te passen in je eigen huis. Hierbij enkele tips:

 • Gebruik ruwe materialen zoals baksteen, beton en metaal.

 • Kies voor neutrale kleuren zoals zwart, wit, grijs en bruin.

 • Houd de vormgeving minimalistisch en strak.

 • Gebruik grof en functioneel meubilair van metaal, hout en leer.

 • Kies voor industriële verlichting zoals hanglampen met metalen kappen.

 • Gebruik robuuste accessoires die bijdragen aan de stoere uitstraling.

Veelgestelde vragen over industrieel interieur

 1. Is industrieel interieur geschikt voor alle soorten woningen? Ja, een industrieel interieur is geschikt voor alle soorten woningen, van een klein appartement tot een grote villa. Het is wel belangrijk om de stijl goed toe te passen, zodat het past bij de ruimte.

 2. Moet ik alle kenmerken van industrieel interieur toepassen in mijn huis? Nee, het is niet nodig om alle kenmerken van industrieel interieur toe te passen in je huis. Je kunt zelf kiezen welke elementen van de stijl je wilt gebruiken en hoe je deze toepast.

 3. Kan ik kleur toevoegen aan een industrieel interieur? Ja, je kunt kleur toevoegen aan een industrieel interieur, maar het is wel belangrijk om te zorgen dat de kleuren passen bij de stoere en strakke uitstraling van de stijl. Bijvoorbeeld, het gebruik van een felle kleur kan een mooi contrast bieden tegenover de neutrale kleuren van de stijl.

Industrieel interieur is een stoere en strakke stijl die geïnspireerd is op oude fabrieken en magazijnen. Het gebruik van ruwe materialen, neutrale kleuren en minimalistische vormgeving zijn kenmerken van deze stijl. Door grof en functioneel meubilair te gebruiken en te kiezen voor industriële verlichting en robuuste access

bottom of page