top of page

De woontrends voor de lente en zomer van 2023

Het is weer tijd om je interieur een frisse en eigentijdse uitstraling te geven. Maar wat zijn de woontrends voor de komende lente? In dit blog vertel ik je over drie trends die je niet mag missen: kalm en organisch, duurzaam en tweedehands, en uitgesproken art deco. Deze trends zijn een vertaling van de maatschappelijke ontwikkelingen waarbij we behoefte hebben aan verfrissing, duurzaamheid, creativiteit en luxe. Ook gaan we in op het creeeren van een frisse start en hoe je zelf woontrends kunt vinden. Lees snel verder en laat je inspireren!


Fresh Start: een frisse start met duurzame materialen

We willen deze periode graag beginnen met en een frisse start maken. Met het oog op klimaatverandering staan daarbij duurzaamheid, klimaatoplossingen en ontspullen centraal. Dit zie je terug in de trend Fresh Start.


In het interieur vraagt deze trend om heldere, opgeruimde ruimtes van woonkamer tot slaapkamer. Materialen ogen fris, zijn praktisch en goed schoon te houden. De basiskleur is wit gecombineerd met verschillende naturellen. Accentkleuren zoals geel en blauw worden gebruikt om de frisse uitstraling van het wit te versterken.


De verwachting is dat we steeds meer gaan thuiswerken. Onze woning verandert daarom in een home hub: een flexibele uitvalsbasis die makkelijk te transformeren moet zijn naar ander gebruik zoals thuiswerken, sporten en ontspannen. Binnen deze trend zie je dan ook geregeld kamerschermen en multifunctionele wanden.


De toegepaste materialen zijn circulair, hergebruikt en recyclebaar zoals leer, katoen en kurk. Deze materialen hebben niet alleen een positieve impact op het milieu, maar ook op je portemonnee. Je kunt ze namelijk makkelijk combineren met bestaande meubels en accessoires.


Waar vind je de woontrend voor de lente van 2023?


Met de woontrend voor de lente van 2023 kun je je interieur helemaal naar je eigen smaak inrichten. Of je nu kiest voor wit met naturellen, of misschien wel een mix met andere kleuren, je creëert een sfeer die past bij jouw persoonlijkheid en levensstijl.


Maar waar vind je de meubels en accessoires die passen bij deze trend? Een goede tip is om eens een bezoekje te brengen aan een van de 3.800 CBW-erkende woonwinkels in Nederland. Je kunt er volop inspiratie op doen en diverse woonstijlen ontdekken.


Als je gericht op zoek bent naar meubels of accessoires dan is het aan te raden om een eigen moodboard te maken of te laten maken. Zo kun je makkelijk zien welke kleuren, materialen en vormen je aanspreken en hoe ze bij elkaar passen.


Vergeet ook niet om de maten van jouw woonruimte vooraf op te nemen, zodat je weet of de meubels passend zijn of niet. Een goed interieuradvies helpt je hierbij om zelfverzekerd met jouw interieur aan de slag te gaan.


Een ander voordeel van CBW-erkende woonwinkels is dat ze extra garanties bieden op het gebied van veilig aanbetalen, productgarantie en onpartijdige klachtafhandeling. Zo kun je met een gerust hart winkelen en genieten van je nieuwe interieur.


Kalm en organisch: zachte vormen en natuurlijke materialen

Geen rechte hoeken en kille materialen, maar zacht en rond. Dat zijn de kenmerken van een organische woonstijl en tevens één van de woontrends voor de lente van 2023. De zachte lijnen in een organisch interieur zorgen voor een vriendelijke en lichte uitstraling.


De organische vormen zie je terug in meubels zoals banken, tafels en stoelen, maar ook in accessoires zoals vazen, lampen en kussens. De basiskleur is wit gecombineerd met verschillende naturellen. Accentkleuren zoals geel en blauw worden gebruikt om de frisse uitstraling van het wit te versterken.


De toegepaste materialen zijn circulair, hergebruikt en recyclebaar zoals leer, katoen en kurk. Deze materialen hebben niet alleen een positieve impact op het milieu, maar ook op je portemonnee. Je kunt ze namelijk makkelijk combineren met bestaande meubels en accessoires.


Duurzaam en tweedehands: bewust en uniek wonen

Welke woonstijl jouw voorkeur ook heeft, in iedere woonwinkel zie je steeds meer duurzame accessoires en meubels terug. Gerecyclede materialen, duurzame stoffen of accessoires die lokaal geproduceerd worden. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je interieur.


Door te kiezen voor duurzame producten geef je je huis een persoonlijke touch. Je laat zien dat je bewust bent van je impact op de wereld en dat je waarde hecht aan kwaliteit en originaliteit. Bovendien kun je met duurzame producten vaak een verhaal vertellen over de herkomst of het maakproces.


Een andere manier om duurzaam te wonen is door tweedehands spullen te kopen of te ruilen. Denk aan vintage meubels, kringloopvondsten of erfstukken. Door tweedehands spullen te gebruiken geef je ze een nieuw leven en voorkom je verspilling. Bovendien kun je zo unieke items scoren die niemand anders heeft.


Uitgesproken art deco: luxe en creativiteit

Een derde woontrend voor de lente van 2023 is uitgesproken art deco. Deze trend is een reactie op de sobere tijd die we achter ons laten. We hebben behoefte aan luxe, glamour en creativiteit. We durven weer te spelen met kleuren, patronen en materialen.


Art deco is een stijl die ontstond in de jaren 20 van de vorige eeuw. Het kenmerkt zich door geometrische vormen, rijke kleuren, glanzende materialen en exotische invloeden. Denk aan goudkleurige details, fluwelen stoffen, marmeren tafels en palmenprints.


In een art deco interieur kun je je helemaal uitleven met kleurencombinaties die opvallen. Denk aan roze met groen, paars met geel of blauw met oranje. Ook kun je verschillende patronen mixen zoals strepen, stippen of bloemen. Het resultaat is een interieur dat sprankelt van energie en persoonlijkheid.


Conclusie: maak je interieur klaar voor de lente van 2023

De woontrends voor de lente van 2023 zijn kalm en organisch, duurzaam en tweedehands, en uitgesproken art deco. Deze trends zijn een vertaling van de maatschappelijke ontwikkelingen waarbij we behoefte hebben aan verfrissing, duurzaamheid, creativiteit en luxe.


Met deze trends kun je je interieur een frisse en eigentijdse uitstraling geven. Of je nu kiest voor wit met naturellen, of voor spannende kleurencombinaties met glanzende materialen, je creëert een sfeer die past bij jouw persoonlijkheid en levensstijl.


Voor meer inspiratie en advies kun je terecht bij een woonwinkel bij jou in de buurt. Zij bieden niet alleen de nieuwste meubels en accessoires die passen bij deze trends, maar ook deskundig interieuradvies om je te helpen met je keuzes.


Ik hoop dat je dit blog leuk en informatief vond om te lezen. Heb je nog vragen of opmerkingen over de woontrends voor de lente van 2023? Laat het me weten in een reactie hieronder. Ik hoor graag van je!

bottom of page