top of page

Hoe creëer je een bohemian kinderkamer?

Een bohemian kinderkamer is een vrolijke en gezellige plek waar je kind zich helemaal thuis kan voelen. Een bohemian stijl kenmerkt zich door een mix van kleuren, materialen en patronen die samen een nonchalante en persoonlijke sfeer creëren. In deze blogpost geef ik je 10 tips om zelf een bohemian kinderkamer te maken. Je zult zien dat het niet moeilijk of duur hoeft te zijn om een unieke en sfeervolle kamer te creëren voor je kleine avonturier.


1. Kies een rustige basis

Een bohemian kinderkamer hoeft niet per se heel druk te zijn. Sterker nog, het is juist mooi om een rustige basis te hebben waarop je de kleurrijke en speelse elementen kunt toevoegen. Kies bijvoorbeeld voor witte of lichte muren die de ruimte groter en lichter laten lijken. Een houten vloer of een neutraal vloerkleed geeft ook een natuurlijke en warme uitstraling aan de kamer. Je kunt eventueel ook kiezen voor een pastelkleur op één muur of een behang met een subtiel motief om wat meer contrast te creëren.


2. Voeg kleur toe

Kleur is onmisbaar in een bohemian kinderkamer. Kleur geeft energie, vrolijkheid en persoonlijkheid aan de ruimte. Je kunt kiezen voor één of twee accentkleuren die je terug laat komen in de meubels, het beddengoed of de accessoires. Bijvoorbeeld roze voor een meisjeskamer of blauw voor een jongenskamer. Of je kunt gaan voor een bonte mix van allerlei kleuren die elkaar aanvullen of juist contrasteren. Denk aan geel, groen, paars, oranje of rood. Je kunt ook verschillende tinten van dezelfde kleur gebruiken om wat meer diepte te geven.


3. Gebruik natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen passen perfect bij een bohemian stijl. Ze geven warmte en textuur aan de ruimte en zorgen voor een knus gevoel. Denk aan rotan, hout, wol, katoen, jute of riet. Je kunt deze materialen gebruiken voor de meubels, zoals een rotan stoel of bedframe, een houten kastje of bureau, of een wollen poef of krukje. Maar ook voor de decoratie, zoals manden, kussens, dekens, vloerkleden, of wandhangers. Deze materialen zijn vaak ook duurzaam en milieuvriendelijk, wat mooi meegenomen is.


4. Speel met patronen

Patronen zijn ook een belangrijk onderdeel van een bohemian kinderkamer. Ze geven karakter en dynamiek aan de ruimte en maken het geheel minder saai. Je kunt kiezen voor patronen die passen bij de kleuren die je hebt gekozen, of juist voor patronen die daarvan afwijken om wat meer spanning te creëren. Denk aan strepen, stippen, bloemen, dieren, geometrische vormen of etnische prints. Je kunt deze patronen gebruiken voor het beddengoed, de gordijnen, de kussens, de posters of de muurstickers. Je kunt ook verschillende patronen met elkaar combineren om een speels effect te krijgen.


5. Creëer een zithoekje

Een bohemian kinderkamer is niet alleen een plek om te slapen, maar ook een plek om te spelen,

te lezen, te knutselen of te relaxen. Daarom is het leuk om een zithoekje te creëren waar je kind zich kan terugtrekken en kan genieten van zijn of haar eigen ruimte. Je kunt een zithoekje maken door bijvoorbeeld een tipi tent, een hangmat, een schommelstoel, een bankje of een matras op de grond neer te zetten. Maak het zithoekje extra gezellig met kussens, dekens, knuffels, boeken of speelgoed.


6. Hang iets aan de muur

Een bohemian kinderkamer is ook een plek waar je creativiteit en fantasie kunt laten zien. Een leuke manier om dat te doen is door iets aan de muur te hangen dat opvalt en sfeer geeft. Dat kan van alles zijn: een dromenvanger, een macramé wandhanger, een spiegel met een mooie lijst, een schilderij of poster met een inspirerende quote of afbeelding, een slinger met vlaggetjes of pompoms, een wereldkaart of landkaart waar je kind kan aangeven waar hij of zij naartoe wil reizen.


7. Zet plantjes neer

Plantjes zijn niet alleen goed voor de lucht en het humeur, maar ook voor de uitstraling van een bohemian kinderkamer. Plantjes geven leven en kleur aan de ruimte en passen goed bij de natuurlijke materialen die je hebt gebruikt. Je kunt kiezen voor plantjes die makkelijk te verzorgen zijn en die niet giftig zijn voor kinderen of huisdieren. Denk aan vetplantjes, cactussen, aloë vera, bamboe of lavendel. Je kunt de plantjes neerzetten op een plankje, een kastje, een vensterbank of een tafeltje. Of je kunt ze ophangen in leuke potjes of plantenhangers aan het plafond.


8. Voeg wat persoonlijks toe

Een bohemian kinderkamer is ook een plek waar je kind zijn of haar persoonlijkheid kan laten zien. Dat kan door bijvoorbeeld foto's op te hangen van familie, vrienden of leuke herinneringen; knutselwerkjes of tekeningen neer te zetten of op te plakken; souvenirs of verzamelingen uit te stallen; favoriete boeken of speelgoed een mooi plekje te geven. Het maakt niet uit wat het is, als het maar iets is waar je kind blij van wordt en waar hij of zij trots op is.


9. Maak het gezellig met verlichting

Verlichting is een belangrijk element in elke kamer, maar zeker ook in een bohemian kinderkamer. Het kan de sfeer bepalen en de ruimte gezelliger maken. Je kunt kiezen voor verschillende soorten verlichting, zoals een grote hanglamp als blikvanger; een nachtlampje voor als het donker wordt;

een lichtsnoer of lampionnen voor wat extra sparkle; een tafellamp of leeslamp voor bij het zithoekje of bureau. Je kunt ook spelen met de kleur en de vorm van de verlichting om een leuk effect te creëren.


10. Wees creatief en experimenteer

Tot slot is een bohemian kinderkamer vooral een kamer waar je creatief kunt zijn en kunt experimenteren met verschillende stijlen, kleuren en materialen. Er zijn geen vaste regels of grenzen, dus laat je fantasie de vrije loop en maak er iets moois van samen met je kind.

Het belangrijkste is dat jullie er allebei blij mee zijn


Dit waren mijn 10 tips om zelf een bohemian kinderkamer te maken. Ik hoop dat je er wat inspiratie uit hebt gehaald en dat je zin hebt om aan de slag te gaan. Een bohemian kinderkamer is een leuke en originele manier om je kind een eigen plekje te geven waar hij of zij zich helemaal thuis kan voelen. Het is ook een kamer die met je kind mee kan groeien en veranderen naarmate zijn of haar smaak en interesses veranderen. Je kunt altijd nieuwe elementen toevoegen of weglaten om de kamer fris en persoonlijk te houden. Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het proces en dat je samen met je kind geniet van het resultaat.


bottom of page