top of page

Hoe creeer je een art deco interieur in je huis?

Art deco is een stijl die ontstond in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw en die gekenmerkt wordt door luxe, glamour en geometrische vormen. Het is een stijl die nog steeds populair is en die je huis een elegante en gedurfde uitstraling kan geven. In dit artikel geven we je enkele tips om een art deco interieur te creëren in je eigen huis.


Wat is art deco?

Art deco is een afkorting van "arts décoratifs et industriels modernes", wat verwijst naar de moderne en decoratieve kunsten die tentoongesteld werden op de wereldtentoonstelling van 1925 in Parijs. Art deco werd beïnvloed door verschillende stromingen, zoals kubisme, futurisme, art nouveau en de exotische culturen van Afrika en Azië. Art deco was een reactie op de sobere en functionele stijlen van de Eerste Wereldoorlog en een uiting van optimisme, vooruitgang en feestelijkheid.


Art deco is te herkennen aan de volgende kenmerken:


- Geometrische vormen, zoals cirkels, driehoeken, vierkanten en zigzaggen

- Contrasterende kleuren, zoals zwart, wit, rood, goud en zilver

- Glimmende materialen, zoals glas, chroom, marmer en lak

- Weelderige patronen, zoals bloemen, dieren en abstracte motieven

- Gestroomlijnde ontwerpen, met strakke lijnen en symmetrie


Hoe pas je art deco toe in je interieur?

Om een art deco interieur te creëren in je huis, kun je beginnen met het kiezen van de juiste meubels. Kies voor meubels die gemaakt zijn van donker hout, zoals mahonie of ebbenhout, of die afgewerkt zijn met glimmende materialen, zoals kunststof, email of bladgoud. De meubels moeten een strakke en elegante vorm hebben, met gebogen of hoekige lijnen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een art deco bank of fauteuil met zijde of fluweel als stof.


Vervolgens kun je de ruimte verder aankleden met accessoires die passen bij de art deco stijl. Denk aan geometrische kussens, spiegels, vazen, klokken of beelden. Je kunt ook gebruik maken van behang of schilderijen met opvallende prints die de stijl weerspiegelen. Gebruik contrasterende kleuren om de ruimte levendig te maken en meng deze met solide kleuren voor een moderne uitstraling.


Tot slot kun je de sfeer in de ruimte bepalen met de juiste verlichting. Kies voor lampen en armaturen die passen bij de geometrische elementen van de art deco stijl. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hanglamp met glazen bollen of een tafellamp met een metalen voet. Zorg voor gelaagde verlichting om verschillende delen van de ruimte te accentueren en om een gezellige ambiance te creëren.


Waarom kiezen voor een art deco interieur?

Een art deco interieur is een perfecte keuze voor mensen die houden van luxe, glamour en elegantie. Het is een stijl die je huis laat schitteren met de charme en het karakter van de jaren 20 en 30. Het is ook een stijl die goed te combineren is met andere stijlen, zoals modern, industrieel of klassiek. Je kunt bijvoorbeeld een art deco bank combineren met een moderne salontafel of een art deco behang combineren met een klassieke kroonluchter. Zo creëer je een uniek en persoonlijk interieur dat jouw smaak en stijl weerspiegelt.


Hoe vind je de beste art deco meubels en accessoires?

Als je op zoek bent naar art deco meubels en accessoires voor je interieur, zijn er verschillende manieren om deze te vinden. Je kunt bijvoorbeeld online zoeken naar webshops die gespecialiseerd zijn in deze stijl. Je kunt ook kijken naar tweedehands of vintage winkels die originele stukken uit de jaren 20 en 30 verkopen. Of je kunt zelf creatief aan de slag gaan en je eigen meubels of accessoires maken of aanpassen met art deco elementen.


Een andere optie is om gebruik te maken van een online zoekmachine zoals Google, die je kan helpen om snel en gemakkelijk de beste art deco producten te vinden. Met Google kun je zoeken naar afbeeldingen, video’s, nieuwsartikelen en webpagina’s die gerelateerd zijn aan art deco. Je kunt ook gebruik maken van filters om je zoekresultaten te verfijnen op basis van kleur, grootte, type of regio. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken naar “art deco lamp” en filteren op “zwart” om alleen zwarte lampen te zien. Of je kunt zoeken naar “art deco behang” en filteren op “Nederland” om alleen Nederlandse webshops te zien.


Art deco is een prachtige interieurstijl die je huis een luxe, glamour en elegantie geeft. Het is een stijl die je terugbrengt naar de jaren 20 en 30, maar die ook goed te combineren is met andere stijlen. Met de tips uit dit artikel kun je zelf een art deco interieur creëren in je eigen huis. Je kunt ook gebruik maken van Google om inspiratie op te doen en de beste art deco producten te vinden. We hopen dat je genoten hebt van dit artikel en dat je zin hebt gekregen om je huis in art deco stijl in te richten!bottom of page