top of page

Hoe geef je je woonkamer een luxe uitstraling in 2023?

Bij het inrichten van een interieur geven steeds meer mensen de voorkeur aan een luxueuze uitstraling in huis. Deze trend sluit goed aan bij de huidige populariteit van de 'hotel chique' woonstijl. Maar hoe creëer je die gewenste luxueuze uitstraling? Het gebruik van meubels, accessoires en kleuren kan al veel bijdragen, maar het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de basis van de ruimte. Een simpele maar effectieve manier om direct een chique sfeer te creëren in de woonkamer is door het vervangen van de standaard deuren met stijlvolle stalen binnendeuren. Benieuwd naar meer tips om je huis een luxe uitstraling te geven? Lees dan ons artikel voor meer inspiratie en advies.


De basis van een luxueus interieur

Wanneer je een luxueuze sfeer in huis wilt creëren, is het kopen van luxe meubels en accessoires niet genoeg. De basis van de ruimte is minstens zo belangrijk voor het gewenste effect. Neem daarom een kritische blik op de basis van de ruimte.

Een goed afgewerkte plint kan bijvoorbeeld een prachtige uitstraling geven aan het interieur. Het zorgt voor een nette afwerking en geeft de ruimte een luxueuzere uitstraling. Bovendien zorgen losse draden voor onrust in het interieur. Zorg daarom dat de draden van lampen en elektra zoveel mogelijk uit het zicht zijn weggewerkt.


Een andere belangrijke factor bij het creëren van een luxe interieur is het goed afkitten van kieren en naden. Door kieren tussen inbouwkasten, vloeren of kozijnen en muren af te dichten, zorg je voor een strakke afwerking en voorkom je dat er onnodige spleten ontstaan.

Veel mensen slaan deze basis over, maar een mooie afwerking van het interieur is juist zo belangrijk. Het zijn vaak de kleine details die een groot verschil kunnen maken. Zo kan het verven van plinten of het wegwerken van draden van lampen en elektra een enorm verschil maken in de uitstraling van een interieur.


Kortom, let bij het creëren van een luxueuze sfeer in huis niet alleen op meubels en accessoires, maar besteed ook aandacht aan de basis van de ruimte. Door te zorgen voor een goede afwerking van kieren, naden en plinten, creëer je een nette en chique uitstraling in het interieur.


Upgrade de deuren

Als je je interieur wilt upgraden naar een luxueuze uitstraling, dan moet je niet alleen letten op meubels en accessoires, maar ook op de details zoals deuren. De deuren van nieuwbouwwoningen zijn vaak standaard en saai, terwijl deze juist een belangrijke rol spelen bij de styling van een kamer.


Om meer karakter toe te voegen aan je woonkamer kun je ervoor kiezen om stalen taatsdeuren of binnendeuren te installeren. Deze geven een luxe uitstraling aan de ruimte en zijn een ware eyecatcher. Stalen deuren zijn momenteel erg trendy en passen goed bij de woonstijl 'hotel chique'.


Mocht je budget het niet toelaten om stalen deuren aan te schaffen, dan zijn er nog andere manieren om je deuren te upgraden. Zo kun je een deur in dezelfde kleur verven als de muur. Hierdoor valt deze minder op en creëer je meer rust in de ruimte. Door op de details te letten kun je al snel een groot verschil maken en een luxe uitstraling aan je huis geven.


Ook verlichting speelt een belangrijke rol in een luxueus interieur

Veel mensen onderschatten hoeveel impact verlichting kan hebben op een interieur. Verlichting is niet alleen belangrijk om de ruimte goed te kunnen zien, maar kan ook bijdragen aan de sfeer en uitstraling van een kamer. Elke lamp heeft zijn eigen unieke karakter en kan daarmee bijdragen aan de styling van de ruimte.


Als je de mogelijkheid hebt om te verbouwen, is dit het ideale moment om te kiezen voor spots als verlichting. Spots zijn namelijk erg populair vanwege de luxe en moderne uitstraling die ze geven aan de ruimte. Door spots te plaatsen op strategische plekken, kun je bepaalde elementen in de kamer extra benadrukken en een bepaalde sfeer creëren.


Het is belangrijk om bij de keuze voor verlichting ook rekening te houden met de kleurtemperatuur en de intensiteit van het licht. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor warm licht om een gezellige sfeer te creëren in de woonkamer, terwijl helder wit licht beter werkt in een werkkamer of keuken. Kortom, verlichting is een belangrijk aspect van de styling van een interieur en het kiezen van de juiste verlichting kan het verschil maken tussen een gewone kamer en een luxe ruimte.


Door materiaal een luxe sfeer creëren

Als de basis van de ruimte goed is, kun je met luxe materialen de sfeer in huis versterken. Luxe materialen geven een extra dimensie aan het interieur. Denk bijvoorbeeld aan een neutraal hoogpolig tapijt in de zithoek of een velours fauteuil als extra zitplek.

Het gebruik van linnen gordijnen of mooie inbetweens kan ook bijdragen aan dat extra luxe gevoel. En als je kiest voor een mooi behang met een mooie structuur, zoals leren behang, geef je een nog chiquere uitstraling aan je interieur.


Het is belangrijk om de materialen op elkaar af te stemmen en de kleuren in balans te houden. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor rijke stoffen zoals fluweel of zijde voor kussens of plaids. Het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, marmer en leer zorgt voor een warme uitstraling en draagt bij aan een luxe sfeer in huis.


Doormiddel van kleur een luxe uitsraling

Een luxe interieur begint bij de keuze van de juiste kleuren. Niet elke kleur past namelijk even goed bij een chique uitstraling. Felle kleuren en pastelkleuren zijn hierbij geen voor de hand liggende keuze. Maar welke kleuren zorgen dan wel voor die luxe uitstraling? Neutrale kleuren zijn altijd een veilige optie. Denk bijvoorbeeld aan wit of taupe, deze kleuren geven uw interieur een serene uitstraling. Ook diepe kleuren zijn geschikt voor een luxe interieur, zoals donkerblauw, antraciet en bruintinten. Deze kleuren geven uw interieur een warme en rustige uitstraling.


Maar ook aardetinten kunnen goed werken in een luxe interieur. Goudgeel bijvoorbeeld, geeft uw interieur een rijke uitstraling. Vooral wanneer de kleuren wat vergrijsd zijn, krijgen ze een elegante uitstraling die perfect past bij een luxe interieur. Door te kiezen voor deze kleuren in uw interieur, creëert u een stijlvolle en luxueuze sfeer. Denk er wel aan dat u niet alle kleuren tegelijkertijd moet gebruiken. Kies enkele kleuren die goed bij elkaar passen en zorg voor een goede balans tussen lichte en donkere tinten. Zo creëert u een harmonieus geheel.


Goud voor pure luxe

Een kleur die niet mag ontbreken in een luxueus interieur is de kleur goud. Goud straalt namelijk rijkdom en weelde uit, wat perfect past bij een chique inrichting. Het toevoegen van gouden accenten kan dan ook het verschil maken in het creëren van een luxueuze sfeer in uw woonkamer.

Er zijn verschillende manieren om gouden accenten toe te voegen aan uw interieur. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een mooie gouden lamp die uw interieur een prachtige glans geeft. Of wat dacht u van gouden kandelaars die zorgen voor een warme en gezellige sfeer? Ook een grote gouden spiegel kan een echte blikvanger zijn in uw interieur, en zorgt bovendien voor een gevoel van ruimte en diepte.


Naast deze accessoires kunt u ook kiezen voor gouden accenten in uw meubels, zoals bijvoorbeeld een gouden onderstel van uw salontafel of eetkamerstoelen. Dit zorgt voor een subtiele en elegante uitstraling. Het is wel belangrijk om te onthouden dat het toevoegen van gouden accenten met mate moet gebeuren. Te veel goud kan namelijk juist averechts werken en uw interieur een kitscherige uitstraling geven. Kies daarom enkele gouden elementen die goed passen bij uw interieur en zorg voor een goede balans met andere kleuren en materialen.


Less is more

Tot slot, bij het inrichten van een luxe interieur is het belangrijk om op te passen met te veel tierelantijntjes. Over het algemeen geldt namelijk de regel "less is more" in een chique interieur. Door het toevoegen van een aantal zorgvuldig gekozen woonaccessoires kunt u de sfeer in de ruimte versterken en het gevoel van luxe versterken.


Echter, het plaatsen van te veel accessoires kan juist het tegenovergestelde effect hebben en de echte luxe uitstraling van uw interieur doen verdwijnen. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor enkele opvallende, maar goed gekozen accessoires die de aandacht trekken en bijdragen aan de sfeer van de kamer.


Het is ook belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen verschillende soorten accessoires. Denk bijvoorbeeld aan het afwisselen van grote en kleine accessoires, of het combineren van verschillende materialen en texturen voor een interessant en gevarieerd effect.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat de keuze van accessoires afhangt van uw persoonlijke smaak en de stijl van uw interieur. Durf dus te experimenteren en te spelen met verschillende combinaties van accessoires om de perfecte sfeer te creëren in uw luxe interieur.


Op zoek naar nog meer inspiratie en tips om uw interieur naar een hoger niveau te tillen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij hebben een uitgebreide blog met talloze artikelen en ideeën die u kunnen helpen bij het creëren van uw ideale interieur. Of u nu op zoek bent naar advies over kleurenschema's, het kiezen van meubels, het inrichten van kleine ruimtes of het creëren van een gezellige sfeer in uw woonkamer, onze blog heeft voor ieder wat wils.

bottom of page