top of page

Hoe kies je de perfecte schiereiland keuken voor jouw huis?

Een schiereiland keuken is een populaire keuze voor veel mensen die op zoek zijn naar een praktische en moderne keukenopstelling. Een schiereiland keuken is een keukeneiland dat met één zijde grenst aan de wand of het keukenblok. Dit biedt allerlei voordelen, zoals meer ruimte, meer opbergruimte, meer werkruimte en meer gezelligheid. Maar hoe kies je de perfecte schiereiland keuken voor jouw huis? In deze blog geven we je een aantal tips en inspiratie om je te helpen bij je keuze.


Bepaal de functie van het schiereiland

Een schiereiland keuken kan verschillende functies hebben, afhankelijk van je wensen en behoeften. Zo kun je het schiereiland gebruiken als:

 • Een kookgedeelte: je kunt een kookplaat of een spoelbak in het schiereiland verwerken, zodat je makkelijk kunt schakelen tussen de verschillende keukenelementen. Bovendien kun je zo gezellig in contact blijven met je gezinsleden of gasten tijdens het koken. Een kookgedeelte op het schiereiland is ideaal als je veel ruimte wilt hebben om te koken en te bakken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een inductiekookplaat, een gaskookplaat of een keramische kookplaat. Ook kun je een afzuigkap boven het schiereiland plaatsen, zodat je geen last hebt van kookluchtje.

 • Een eetgedeelte: je kunt een bar of een eettafel aan het schiereiland toevoegen, zodat je na het koken gelijk kunt aanschuiven. Dit is ideaal voor een ontbijt of een kopje koffie in de ochtend, of voor een gezellige borrel of diner in de avond. Een eetgedeelte op het schiereiland is ideaal als je graag samen eet en drinkt in de keuken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hoge bar met barkrukken, of voor een lage tafel met stoelen. Ook kun je verlichting boven het schiereiland hangen, zodat je een sfeervolle ambiance creëert.

 • Een werkgedeelte: je kunt het schiereiland gebruiken als extra werkblad, waar je bijvoorbeeld kunt snijden, mengen, kneden of bakken. Dit geeft je meer ruimte en flexibiliteit in de keuken. Een werkgedeelte op het schiereiland is ideaal als je graag experimenteert met nieuwe recepten en ingrediënten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een robuust werkblad van hout, beton of natuursteen. Ook kun je lades of kastjes onder het schiereiland plaatsen, zodat je meer opbergruimte hebt voor je keukengerei.

Zoals je ziet, zijn er veel mogelijkheden om het schiereiland te gebruiken in de keuken. Het is belangrijk om goed na te denken over de functie die het schiereiland voor jou moet hebben, zodat je de juiste indeling en apparatuur kunt kiezen. Zo maak je van het schiereiland een praktisch en functioneel onderdeel van jouw droomkeuken.


Kies de juiste opstelling

Een schiereiland keuken kan op verschillende manieren worden opgesteld en in een ruimte worden geplaatst. Twee veel voorkomende varianten zijn:

 • Het haakse schiereiland: hierbij staat het schiereiland haaks op een recht keukenblok. Deze opstelling komt het meest in de buurt van een kookeiland en heeft daarom een luxe en ruimtelijke uitstraling. Bovendien leent deze opstelling zich uitstekend voor het toevoegen van een sfeervolle keukenbar. Ideaal voor een ontbijt of kop koffie in de ochtend. Een haaks schiereiland is ook erg praktisch, omdat je snel en eenvoudig kunt schakelen tussen de kookplaat of spoelbak in het schiereiland en de koelkast of oven in het keukenblok.

 • Het parallelle schiereiland: hierbij staat het schiereiland parallel aan een recht keukenblok. Deze opstelling staat bekend om zijn functionaliteit en efficiëntie. Ideaal als je van snel en makkelijk koken houdt. Of je het schiereiland gebruikt als extra werkblad of om op te koken, is aan jou. Een parallel schiereiland zorgt ook voor een ruimtelijk gevoel, omdat je meer zicht hebt op de rest van de woonruimte.

Naast deze twee varianten zijn er nog meer mogelijkheden om een schiereiland keuken op te stellen, zoals:

 • Een U-keuken met schiereiland: hierbij plaats je twee keukenelementen tegen een wand en de derde los in de kamer. Deze opstelling heeft alles in één: veel opbergruimte, veel werkruimte en korte afstanden tussen de verschillende keukenelementen.

 • Een G-keuken met schiereiland: hierbij plaats je drie keukenelementen tegen een wand en de vierde los in de kamer. Deze opstelling is geschikt voor grote ruimtes en biedt veel mogelijkheden om het schiereiland te gebruiken als kook-, eet- of werkgedeelte.

Het is belangrijk om de juiste opstelling te kiezen voor jouw schiereiland keuken, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de ruimte en de functies die je wilt hebben. Laat je inspireren door de verschillende voorbeelden die je online of in showrooms kunt vinden, of vraag advies aan een keukenexpert die je kan helpen met het ontwerpen van jouw droomkeuken met schiereiland.


Stem de stijl af op de rest van de ruimte

Een schiereiland keuken zorgt voor een afbakening van de woonkeuken. Dit kan voor een harmonieuze verbinding zorgen als je de materialen en kleuren van het schiereiland afstemt op de rest van de woonruimte. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Een contrasterende kleur: dit geeft een speels en dynamisch effect aan de ruimte. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een zwart-wit combinatie, of voor een felle kleur als accent. Een contrasterende kleur kan ook helpen om het schiereiland meer op te laten vallen en er een eyecatcher van te maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een rode, gele of groene kleur die afsteekt tegen een neutrale achtergrond1.

 • Een natuurlijke look: dit geeft een warm en gezellig gevoel aan de ruimte. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor houten elementen, of voor natuursteen als werkblad. Een natuurlijke look kan ook zorgen voor een rustgevende en harmonieuze sfeer in de keuken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lichte houtsoort, zoals eiken of beuken, of voor een donkere houtsoort, zoals noten of kersen2.

 • Een strakke uitstraling: dit geeft een modern en minimalistisch effect aan de ruimte. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor hoogglans materialen, of voor greeploze kasten. Een strakke uitstraling kan ook zorgen voor een ruimtelijk en licht gevoel in de keuken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een witte, grijze of zwarte kleur die past bij een strak interieur3.

Naast deze drie stijlen zijn er nog veel meer mogelijkheden om het schiereiland af te stemmen op de rest van de ruimte. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor:

 • Een landelijke stijl: dit geeft een knus en sfeervol effect aan de ruimte. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor houten elementen met een verweerde look, of voor natuursteen met een grove structuur. Een landelijke stijl kan ook zorgen voor een gezellige en huiselijke sfeer in de keuken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een crème, beige of bruine kleur die past bij een landelijk interieur.

 • Een Scandinavische stijl: dit geeft een fris en minimalistisch effect aan de ruimte. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor houten elementen met een lichte kleur, of voor natuursteen met een gladde afwerking. Een Scandinavische stijl kan ook zorgen voor een heldere en serene sfeer in de keuken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een witte, lichtgrijze of pastelkleurige kleur die past bij een Scandinavisch interieur.

Het is belangrijk om de stijl van het schiereiland te kiezen die past bij jouw smaak en persoonlijkheid, maar ook bij de rest van de woonruimte. Zo creëer je een mooie balans en harmonie in je keuken. Laat je inspireren door de verschillende stijlen die je online of in showrooms kunt vinden, of vraag advies aan een keukenexpert die je kan helpen met het kiezen van de juiste materialen en kleuren voor jouw schiereiland keuken.


Een schiereiland keuken is een geweldige optie voor iedereen die op zoek is naar een praktische en moderne keukenopstelling. Met deze tips en inspiratie kun je hopelijk de perfecte schiereiland keuken vinden voor jouw huis. Veel succes en plezier met je nieuwe keuken!

Voordat je een schiereiland keuken kiest, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken, zoals:

 • De ruimte die je hebt: zorg ervoor dat je genoeg loopruimte hebt rondom het schiereiland en dat de opstelling past bij de vorm en grootte van je keuken.

 • De functie die je wilt: bedenk of je het schiereiland wilt gebruiken als kook-, eet- of werkgedeelte, of als een combinatie daarvan. Kies de juiste apparatuur en indeling die aansluiten bij jouw wensen en behoeften.

 • De stijl die je wilt: stem de materialen en kleuren van het schiereiland af op de rest van de woonruimte, zodat je een harmonieuze en sfeervolle uitstraling creëert. Kies een stijl die past bij jouw smaak en persoonlijkheid.

Als je deze tips in gedachten houdt, kun je makkelijker een schiereiland keuken ontwerpen die aan al jouw verwachtingen voldoet. Je kunt ook altijd advies vragen aan een keukenexpert die je kan helpen met het maken van de juiste keuzes. Zo kun je genieten van een schiereiland keuken die praktisch, functioneel en mooi is.

bottom of page