top of page

Hoe stijl je zelf je interieur met DIY-accessoires?

Als je op zoek bent naar een manier om je interieur een persoonlijke touch te geven, dan zijn DIY-accessoires de perfecte oplossing. Met DIY-accessoires kun je zelf iets maken dat past bij jouw smaak en stijl, zonder veel geld uit te geven. Bovendien kun je zo ook duurzamer en creatiever zijn. In deze blogpost geef ik je een aantal tips en ideeën voor het stylen van je interieur met DIY-accessoires.


Wat zijn DIY-accessoires?

DIY staat voor Do It Yourself, oftewel doe-het-zelf. Het betekent dat je zelf iets maakt of aanpast in plaats van het kant-en-klaar te kopen. DIY-accessoires zijn dus decoratieve items die je zelf hebt gemaakt of gepimpt voor je interieur.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een kussenhoes van een oude trui

 • Een vaas van een lege fles

 • Een wandkleed van restjes stof

 • Een fotolijstje van houten latjes

 • Een plantenbak van een blik

De mogelijkheden zijn eindeloos! Je kunt allerlei materialen gebruiken die je al in huis hebt of die je makkelijk kunt vinden bij de kringloopwinkel of de bouwmarkt.


Waarom zou je DIY-accessoires gebruiken?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor DIY-accessoires in plaats van kant-en-klare decoratie. Hier zijn er een paar:

 • Je bespaart geld: Door zelf iets te maken kun je veel goedkoper uit zijn dan wanneer je iets nieuws koopt. Je kunt immers gebruik maken van spullen die je al hebt of die weinig kosten.

 • Je bent duurzaam bezig: Door zelf iets te maken kun je ook bijdragen aan het verminderen van afval en verspilling. Je kunt immers materialen hergebruiken die anders misschien weggegooid zouden worden.

 • Je bent creatief bezig: Door zelf iets te maken kun je ook genieten van het creatieve proces en het resultaat. Je kunt immers helemaal zelf bepalen hoe jouw accessoire eruit komt te zien en er trots op zijn dat jij het hebt gemaakt.

 • Je creëert iets unieks: Door zelf iets te maken kun je ook zorgen voor een unieke uitstraling in jouw interieur. Je kunt immers iets maken dat niemand anders heeft en dat precies past bij jouw smaak en stijl.

Hoe stijl je jouw interieur met DIY-accessoires?

Nu we weten wat DIY-accessoires zijn en waarom ze zo leuk zijn om te gebruiken, is de volgende vraag: hoe stijl je jouw interieur met DIY-accessoires? Hier zijn een paar tips om rekening mee te houden:

 • Kies voor accessoires die passen bij de sfeer en kleuren in jouw interieur. Als jouw interieur bijvoorbeeld modern en strak is, dan kun je beter geen accessoires gebruiken die heel druk of rommelig zijn.

 • Kies voor accessoires die passen bij de functie en grootte van de ruimte waarin ze staan. Als jouw ruimte bijvoorbeeld klein of donker is, dan kun je beter geen accessoires gebruiken die heel groot of donker zijn.

 • Kies voor accessoires die passen bij elkaar en bij andere decoratie in jouw interieur. Als jouw interieur bijvoorbeeld veel planten heeft, dan kun je beter geen accessoires gebruiken die daar niet mee matchen.

 • Experimenteer met verschillende materialen en technieken om je eigen stijl te ontdekken en te ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld haken, breien, naaien, schilderen, lijmen, knippen, plakken, etc.

 • Laat je inspireren door andere DIY-projecten die je online of in tijdschriften kunt vinden. Je kunt bijvoorbeeld de blog van VT-wonen volgen voor meer ideeën en adviezen over het stylen van je interieur met DIY-accessoires.

 • Wees niet bang om fouten te maken of om iets opnieuw te proberen als het niet naar je zin is. Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het maken van je eigen accessoires en dat je er trots op bent.

Voorbeelden van DIY-accessoires

Om je een idee te geven van wat voor soort DIY-accessoires je kunt maken en hoe je ze kunt stylen in je interieur, heb ik hier een paar voorbeelden voor je verzameld.

 • Een kussenhoes van een oude trui: Dit is een eenvoudige manier om een oude trui een nieuw leven te geven als een gezellig kussen voor op de bank of het bed. Je hebt alleen een trui nodig die groot genoeg is om er een kussen in te passen, een schaar, naald en draad. Je knipt de mouwen en de hals af van de trui en naait de randen dicht. Dan stop je het kussen erin en naait de laatste opening dicht. Je kunt eventueel nog wat knopen of pompons toevoegen voor extra decoratie.

 • Een vaas van een lege fles: Dit is een leuke manier om een lege fles om te toveren tot een mooie vaas voor bloemen of takken. Je hebt alleen een fles nodig die schoon en droog is, verf in jouw favoriete kleur(en), kwast(en) en eventueel wat tape of stickers. Je verft de fles in één kleur of maakt er een patroon op met tape of stickers. Dan laat je de verf drogen en verwijdert eventueel de tape of stickers. Je vult de fles met water en zet er bloemen of takken in.

 • Een wandkleed van restjes stof: Dit is een creatieve manier om restjes stof te gebruiken als een kunstwerk aan de muur. Je hebt alleen restjes stof nodig in verschillende kleuren en patronen, schaar, lijm (of naald en draad) en karton (of hout). Je knipt het karton (of hout) in de vorm die jij wilt hebben voor je wandkleed (bijvoorbeeld rond of vierkant). Dan knip je de restjes stof in kleinere stukjes die passen op het karton (of hout). Je lijmt (of naait) de stukjes stof op het karton (of hout) in een leuk patroon. Dan hang je het wandkleed aan de muur met spijkers of touw.

Zoals je ziet zijn er veel mogelijkheden om zelf accessoires te maken voor jouw interieur. Met DIY-accessoires kun je geld besparen, duurzaam zijn, creatief zijn en iets unieks creëren.

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met DIY-accessoires. Als je meer tips en ideeën wilt, neem dan gerust een kijkje op de rest van onze website.

bottom of page