top of page

Industriele decoratie: hoe creeer je een stoere en sfeervolle woonstijl?

Industriële decoratie is een trend die al een tijdje populair is en nog steeds veel fans heeft. Deze woonstijl kenmerkt zich door het gebruik van robuuste materialen, zoals metaal, hout, beton en leer. Het kleurenpalet bestaat vooral uit zwart, grijs, bruin en wit, met hier en daar een accentkleur. Industriële decoratie geeft je interieur een stoere en karaktervolle uitstraling, maar ook een gezellige en warme sfeer.

Maar hoe pas je industriële decoratie toe in je eigen huis? In deze blog geven we je een aantal tips en inspiratie om je te helpen bij het creëren van een industrieel interieur.


Tip 1: Kies voor industriële meubels

Een goede basis voor een industrieel interieur zijn de meubels. Meubels bepalen namelijk voor een groot deel de sfeer en de stijl van je woonruimte. Kies daarom voor meubels die gemaakt zijn van stevige en ruwe materialen, zoals metaal, hout, beton en leer. Deze materialen hebben een stoere en robuuste uitstraling, die perfect past bij de industriële woonstijl.

Je kunt ook gaan voor meubels die geïnspireerd zijn op oude fabrieksmeubels, zoals een lockerkast, een werkbank of een krukje. Deze meubels hebben vaak een verweerde of roestige look, wat ze extra karakter geeft. Bovendien zijn deze meubels vaak functioneel en praktisch, wat ook een belangrijk aspect is van de industriële woonstijl.

Bij het kiezen van industriële meubels hoef je niet te letten op kleur of vorm. Je kunt juist spelen met contrasten en variatie. Zo kun je bijvoorbeeld een ronde houten tafel combineren met metalen stoelen, of een leren bank met een betonnen salontafel. Het gaat erom dat je meubels kiest die jou aanspreken en die passen bij jouw smaak en persoonlijkheid.


Tip 2: Voeg industriële verlichting toe

Verlichting is een belangrijk element in elk interieur, maar zeker ook in een industrieel interieur. Verlichting zorgt niet alleen voor sfeer en functionaliteit, maar ook voor extra decoratie. Kies voor industriële lampen die passen bij de rest van je meubels en accessoires. Denk bijvoorbeeld aan metalen hanglampen, draadlampen, kroonluchters of bureaulampen. Deze lampen hebben vaak een stoere en robuuste uitstraling, die goed aansluit bij de industriële woonstijl. Je kunt ook spelen met verschillende soorten lichtbronnen, zoals gloeilampen, ledlampen of kaarsen. Deze geven je interieur een warme en gezellige sfeer, die een mooi contrast vormt met de koude en harde materialen van de industriële decoratie.

Bij het kiezen van je industriële verlichting is het belangrijk om rekening te houden met de functie en de plaatsing van de lampen. Zo kun je bijvoorbeeld een grote hanglamp boven de eettafel hangen, om een duidelijk focuspunt te creëren in je woonkamer. Of je kunt een aantal kleine draadlampen boven het aanrecht hangen, om je keuken meer karakter te geven. Je kunt ook een bureaulamp op je bureau zetten, om je werkplek te verlichten en te decoreren. Het is ook leuk om verschillende hoogtes en afstanden te gebruiken bij het ophangen of neerzetten van je lampen, om zo meer diepte en dynamiek te creëren in je interieur.

Met industriële verlichting kun je dus veel kanten op. Het is een eenvoudige en effectieve manier om je interieur meer industrieel te maken. Je kunt kiezen uit verschillende soorten lampen en lichtbronnen, die passen bij jouw smaak en stijl. Je kunt ook experimenteren met de functie en de plaatsing van de lampen, om zo je interieur meer sfeer en persoonlijkheid te geven.


Tip 3: Gebruik industriële accessoires

Om je industriële interieur helemaal af te maken, kun je gebruik maken van industriële accessoires. Dit zijn kleine details die veel verschil kunnen maken in de uitstraling van je woonkamer, slaapkamer of keuken. Industriële accessoires zijn er in allerlei soorten en maten, zoals metalen letters, dienbladen, klokken, beelden of wanddecoratie. Deze accessoires hebben vaak een stoere en robuuste look, die goed past bij de industriële woonstijl. Je kunt ze gebruiken om een lege muur op te vullen, een saaie kast op te fleuren of een gezellig hoekje te creëren. Je kunt ook kiezen voor natuurlijke materialen, zoals houten schalen, snijplanken of amberblokjes. Deze geven je interieur een warme en gezellige touch, die een mooi contrast vormt met de koude en harde materialen van de industriële decoratie.

Bij het kiezen van je industriële accessoires is het belangrijk om rekening te houden met de kleur en de stijl van je interieur. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor accessoires die dezelfde kleur hebben als je meubels of muren, om zo een harmonieus geheel te creëren. Of je kunt juist gaan voor accessoires die een andere kleur hebben, om zo een speels en levendig effect te creëren. Je kunt ook kiezen voor accessoires die passen bij een bepaald thema of een bepaalde sfeer, zoals industrieel, vintage of landelijk. Zo kun je bijvoorbeeld een metalen letter met een oude fabrieksnaam ophangen, of een houten schaal met amberblokjes neerzetten.

Met industriële accessoires kun je dus veel kanten op. Het is een eenvoudige en goedkope manier om je interieur meer industrieel te maken. Je kunt kiezen uit verschillende soorten accessoires en materialen, die passen bij jouw smaak en stijl. Je kunt ook experimenteren met de kleur en de plaatsing van de accessoires, om zo je interieur meer karakter en persoonlijkheid te geven.


Tip 4: Mix and match verschillende stijlen

Een laatste tip om je industriële interieur te creëren is om niet bang te zijn om verschillende stijlen te combineren. Industriële decoratie kan namelijk heel goed samengaan met andere woonstijlen, zoals modern, landelijk of vintage. Door te mixen en te matchen kun je je eigen persoonlijke stijl laten zien en je interieur uniek maken. Je kunt bijvoorbeeld een moderne bank combineren met een vintage vloerkleed, of een landelijke kast met een industriële lamp. Deze combinaties zorgen voor een spannend en verrassend effect, dat je interieur meer karakter en sfeer geeft.

Bij het combineren van verschillende stijlen is het belangrijk om rekening te houden met de balans en de harmonie in je interieur. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een dominantie van één stijl, en deze aanvullen met elementen van een andere stijl. Bijvoorbeeld, als je een modern interieur hebt, kun je deze meer industrieel maken door een paar metalen of houten accessoires toe te voegen. Of als je een landelijk interieur hebt, kun je deze meer industrieel maken door een paar metalen of betonnen meubels toe te voegen. Zo creëer je een subtiele en stijlvolle mix van stijlen.

Je kunt ook kiezen voor een gelijke verdeling van verschillende stijlen, en deze goed op elkaar afstemmen. Bijvoorbeeld, als je een industrieel interieur hebt, kun je deze meer modern maken door een paar strakke en minimalistische meubels toe te voegen. Of als je een industrieel interieur hebt, kun je deze meer vintage maken door een paar oude en verweerde meubels toe te voegen. Zo creëer je een contrastrijke en levendige mix van stijlen.

Met het mixen en matchen van verschillende stijlen kun je dus veel kanten op. Het is een leuke en creatieve manier om je industriële interieur te creëren. Je kunt kiezen uit verschillende soorten meubels en accessoires, die passen bij jouw smaak en stijl. Je kunt ook experimenteren met de balans en de harmonie in je interieur, om zo je interieur meer persoonlijkheid en uitstraling te geven.


Industriële decoratie is een woonstijl die je interieur een stoere, karaktervolle en gezellige uitstraling geeft. Met een paar simpele tips kun je deze woonstijl zelf toepassen in je eigen huis. Kies voor industriële meubels, verlichting en accessoires die gemaakt zijn van robuuste en ruwe materialen. Durf ook te combineren met andere stijlen om je interieur uniek en persoonlijk te maken. Met industriële decoratie kun je elke ruimte in je huis omtoveren tot een sfeervolle en comfortabele plek. We hopen dat je genoten hebt van dit artikel en dat je geïnspireerd bent geraakt om aan de slag te gaan met industriële decoratie!

bottom of page