top of page

Industriële keukens: hoe creëer je een stoere en stijlvolle look in je huis?

Ben je op zoek naar een manier om je keuken een nieuwe look te geven? Wil je iets anders dan de standaard witte of houten keukens die je overal ziet? Dan is een industriële keuken misschien iets voor jou! In deze blog laten we je zien hoe je een industriële keuken kunt creëren in je eigen huis. We geven je tips en inspiratie om de juiste kleuren, materialen, verlichting, accessoires en indeling te kiezen. We laten je ook drie verschillende voorbeelden zien van prachtige industriële keukens die we gevonden hebben. Ben je klaar om je te laten verrassen door de stoere en stijlvolle look van industriële keukens? Lees dan snel verder!


Wat zijn industriële keukens?

Industriële keukens zijn keukens die geïnspireerd zijn door de oude fabrieken en magazijnen uit de 19e en 20e eeuw. Ze hebben een rauwe en onafgewerkte sfeer, met veel metaal, hout, beton en baksteen. Industriële keukens zijn niet alleen functioneel, maar ook esthetisch. Ze spelen met contrasten tussen licht en donker, warm en koud, glad en ruw.


Industriële keukens hebben een aantal kenmerken die ze onderscheiden van andere soorten keukens. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:


- Metaal: Metaal is een essentieel materiaal voor een industriële keuken. Het geeft een stoer en strak effect. Je kunt metaal gebruiken voor je kasten, werkblad, spoelbak, kraan, verlichting of accessoires. Je kunt kiezen voor verschillende soorten metaal zoals staal, ijzer, koper of zink.

- Hout: Hout is een ander belangrijk materiaal voor een industriële keuken. Het geeft een warm en natuurlijk effect. Je kunt hout gebruiken voor je kasten, werkblad, planken of vloer. Je kunt kiezen voor verschillende soorten hout zoals eikenhout, steigerhout of sloophout.

- Beton: Beton is een typisch materiaal voor een industriële keuken. Het geeft een rauw en robuust effect. Je kunt beton gebruiken voor je muur, vloer of werkblad. Je kunt kiezen voor verschillende afwerkingen zoals glad of ruw beton.

- Baksteen: Baksteen is een klassiek materiaal voor een industriële keuken. Het geeft een karaktervol en authentiek effect. Je kunt baksteen gebruiken voor je muur of achterwand. Je kunt kiezen voor verschillende kleuren zoals roodbruin of grijs.


Industriële keukens passen goed bij verschillende woonstijlen zoals modern landelijk of Scandinavisch . Je kunt ze zo minimalistisch of gezellig maken als je wilt . Het belangrijkste is dat je een balans vindt tussen industrieel en huiselijk .


Hoe creëer je een industriële keuken?

Er zijn verschillende manieren om een industriële look te creëren in je keuken. Het hangt af van je eigen smaak, budget en ruimte. Maar er zijn wel een aantal basisprincipes die je kunt volgen om je op weg te helpen.


Hier zijn enkele ideeën om mee te beginnen:

- Kies voor neutrale kleuren zoals zwart, wit, grijs of bruin. Deze kleuren passen goed bij de industriële stijl en geven een rustige en strakke uitstraling. Je kunt ook accenten toevoegen met felle kleuren zoals rood of geel. Deze kleuren zorgen voor wat levendigheid en contrast.

- Gebruik natuurlijke materialen zoals hout, metaal, beton of baksteen. Deze materialen zijn typisch voor de industriële stijl en geven een robuust en karaktervol effect. Je kunt ze combineren of juist contrasteren met elkaar. Je kunt ook andere materialen gebruiken zoals glas, leer of kunststof voor wat variatie.

- Ga voor open kasten of planken om je serviesgoed of accessoires te tonen. Dit geeft een ruimtelijk en luchtig effect. Je kunt ook metalen rekken of buizen gebruiken voor extra opbergruimte. Je kunt ook gesloten kasten gebruiken als je meer privacy wilt of als je veel spullen hebt die je wilt verbergen.

- Kies voor industriële verlichting zoals hanglampen van metaal of glas. Deze verlichting geeft een stoer en sfeervol effect. Je kunt ook spotjes of led-strips gebruiken voor extra sfeer. Je kunt ook natuurlijk licht gebruiken als je grote ramen hebt in je keuken.

- Voeg wat groen toe met planten of kruiden in potten of mandjes. Dit zorgt voor wat levendigheid en frisheid in je keuken. Je kunt ook bloemen gebruiken als je meer kleur wilt toevoegen.

- Maak het gezellig met textiel zoals kussens, plaids of vloerkleden . Dit zorgt voor wat warmte en comfort in je keuken . Je kunt ook kaarsen of foto's gebruiken voor wat persoonlijkheid .


Voorbeelden van industriële keukens

Om je nog meer inspiratie te geven hebben we hieronder een aantal voorbeelden verzameld van prachtige industriële keukens. Elk voorbeeld heeft zijn eigen stijl en sfeer, maar ze hebben ook allemaal iets gemeen: ze gebruiken de kenmerken van een industriële keuken op een slimme en stijlvolle manier. Zo worden metaal, hout, beton en baksteen met andere materialen, kleuren en accessoires gecombineerd om een unieke en karaktervolle look te creëren.


We zullen elk voorbeeld kort beschrijven en analyseren. Ook gaan we de voordelen en nadelen van elke stijl benoemen en geven je tips en advies voor mensen die hun eigen industriële keuken willen creëren. We hopen dat je hierdoor nog meer ideeën krijgt om je eigen droomkeuken te realiseren.


Voorbeeld 1: Een moderne en minimalistische industriële keuken


Deze keuken is een perfect voorbeeld van hoe je een moderne en minimalistische look kunt creëren met industriële elementen. De witte kasten en het zwarte werkblad zorgen voor een strak en contrastrijk geheel. De metalen hanglampen en de houten planken voegen wat warmte en karakter toe. De grote ramen laten veel natuurlijk licht binnen en geven een ruimtelijk gevoel. De groene planten zorgen voor wat kleur en levendigheid.


Deze keuken heeft als voordeel dat het erg functioneel en makkelijk te onderhouden is. Het heeft ook een tijdloze uitstraling die bij veel woonstijlen past. Het nadeel is dat het misschien wat kil of saai kan overkomen als je niet genoeg persoonlijke accenten toevoegt.


Een tip om deze keuken nog meer te laten schitteren is om gebruik te maken van verschillende texturen en materialen. Je kunt bijvoorbeeld een betonnen vloer of muur toevoegen voor wat extra rauwheid. Of je kunt kiezen voor een houten of marmeren werkblad voor wat meer luxe.Voorbeeld 2: Een landelijke en gezellige industriële keuken


Deze keuken laat zien hoe je een landelijke en gezellige sfeer kunt creëren met industriële elementen. De houten kastjes en het stenen werkblad zorgen voor een warme en natuurlijke basis. De metalen rekken en de bakstenen muur voegen wat stoerheid en karakter toe. De gele lampjes en de rode accessoires zorgen voor wat vrolijkheid en kleur.


Deze keuken heeft als voordeel dat het erg sfeervol en huiselijk is. Het heeft ook veel opbergruimte en werkruimte om lekker te kunnen koken. Het nadeel is dat het misschien wat druk of rommelig kan overkomen als je niet genoeg orde houdt.


Een tip om deze keuken nog meer te laten stralen is om gebruik te maken van verschillende hoogtes en dieptes. Je kunt bijvoorbeeld een verlaagd plafond of een verhoogd eiland toevoegen voor wat extra dynamiek. Of je kunt kiezen voor een open of gesloten indeling afhankelijk van je wensen.Voorbeeld 3: Een Scandinavische en lichte industriële keuken


Deze keuken is een mooi voorbeeld van hoe je een Scandinavische en lichte look kunt creëren met industriële elementen. De witte kasten en het houten werkblad zorgen voor een frisse en natuurlijke basis. De metalen stoelen en de betonnen muur voegen wat strakheid en karakter toe. De blauwe kussens en de groene planten zorgen voor wat gezelligheid en kleur.


Deze keuken heeft als voordeel dat het erg ruimtelijk en luchtig is. Het heeft ook veel natuurlijk licht en een open indeling die het gevoel van ruimte vergroot. Het nadeel is dat het misschien wat koud of kaal kan overkomen als je niet genoeg warmte toevoegt.


Een tip om deze keuken nog meer te laten sprankelen is om gebruik te maken van verschillende patronen en vormen. Je kunt bijvoorbeeld een geometrisch vloerkleed of een rond eettafel toevoegen voor wat extra speelsheid. Of je kunt kiezen voor een mix van moderne en vintage meubels voor wat meer persoonlijkheid.Conclusie

Industriële keukens zijn een geweldige manier om je huis een stoere en stijlvolle look te geven. Ze zijn veelzijdig, functioneel en esthetisch. Je kunt ze aanpassen aan je eigen smaak en woonstijl door te spelen met kleuren, materialen, verlichting, accessoires en indeling.


We hopen dat je genoten hebt van deze blog over industriële keukens. We hebben je drie verschillende voorbeelden laten zien van hoe je een industriële keuken kunt creëren in je huis: modern en minimalistisch, landelijk en gezellig, of Scandinavisch en licht. Heb je zelf ook een industriële keuken? Of wil je er graag eentje maken? Laat het ons weten in de reacties hieronder! We zijn benieuwd naar jouw ervaringen en ideeën.


Bedankt voor het lezen! Als je meer inspiratie wilt opdoen over interieurontwerp kun je onze website verder bekijkenfin. Daar vind je nog veel meer tips, trends, foto's en blogs over allerlei soorten interieurs.


Tot de volgende keer!

bottom of page