top of page

Vetplanten in je interieur: zo creeer je een groene oase

Vetplanten zijn ideale kamerplanten voor iedereen die houdt van groen in huis, maar niet veel tijd of zin heeft om planten te verzorgen. Vetplanten zijn namelijk makkelijk in onderhoud, kunnen goed tegen droogte en zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en kleuren. Bovendien passen ze bij elke interieurstijl, of je nu gaat voor een landelijke, moderne, bohemian of industriële look. In deze blogpost geven we je tips en inspiratie om vetplanten in je interieur te integreren en zo een groene oase te creëren.


Wat zijn vetplanten?

Vetplanten zijn planten die water opslaan in hun wortels, stengels of bladeren. Daardoor kunnen ze lange tijd zonder water overleven en zijn ze bestand tegen droge en zonnige omstandigheden. Vetplanten worden ook wel succulenten genoemd, wat afgeleid is van het Latijnse woord succus, dat sap betekent.


Vetplanten vormen geen aparte plantenfamilie, maar zijn een verzamelnaam voor verschillende plantensoorten die deze eigenschap hebben. Een bekend voorbeeld van een vetplant is de cactus, maar er zijn nog veel meer soorten vetplanten die je in huis kunt halen. Denk bijvoorbeeld aan:


 • Ezelstaart (Sedum morganianum): een hangende vetplant met lange stengels vol dikke, blauwgroene blaadjes.

 • Erwtenplantje (Senecio rowleyanus): een hangende vetplant met ronde, groene blaadjes die lijken op erwten.

 • Echeveria: een vetplant met rozetvormige bladeren in verschillende kleuren, zoals groen, roze, paars en grijs.

 • Jadeplant (Crassula ovata): een vetplant met dikke, glanzende bladeren en roze bloemetjes.

 • Aloë vera: een vetplant met puntige, groene bladeren die een geneeskrachtig sap bevatten.

 • Olifantspoot (Beaucarnea recurvata): een vetplant met een dikke stam en lange, dunne bladeren.Hoe verzorg je vetplanten?

Vetplanten verzorgen is niet moeilijk, als je maar rekening houdt met een paar basisregels:


 • Geef je vetplanten niet te veel water. Te veel water kan leiden tot wortelrot of schimmelvorming. Geef je vetplanten liever één keer per maand een flinke scheut water dan elke week een beetje. In de zomer kun je iets vaker water geven, maar laat de grond altijd goed opdrogen tussen de gietbeurten door.

 • Zet je vetplanten op een lichte plek. Vetplanten houden van zonlicht en kunnen goed tegen warmte. Zet ze bij voorkeur op een plek waar ze minimaal vijf uur per dag direct zonlicht krijgen. Vermijd wel de felle middagzon in de zomer, want die kan de bladeren verbranden.

 • Gebruik een geschikte pot en potgrond. Vetplanten hebben een goed doorlatende potgrond nodig om overtollig water af te voeren. Je kunt hiervoor speciale cactusgrond gebruiken of gewone potgrond mengen met wat scherp zand of puinsteen. Zorg er ook voor dat de pot gaten heeft aan de onderkant en leg eventueel wat grind of stenen op de bodem voor extra drainage.

 • Geef je vetplanten af en toe wat mest. Vetplanten hebben niet veel voeding nodig, maar in de lente en de zomer kun je ze af en toe wat cactusmest geven om de groei en bloei te stimuleren. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en frequentie.

 • Verwijder dode of beschadigde bladeren en bloemen. Dit helpt om je vetplanten gezond en mooi te houden en om ongedierte en ziektes te voorkomen. Trek of knip voorzichtig de dode of beschadigde delen weg met een schone schaar of mes.

 • Laat je vetplanten in de winter rusten. Vetplanten hebben een rustperiode nodig om zich voor te bereiden op het volgende groeiseizoen. Zet ze daarom in de winter op een koele en droge plek, bijvoorbeeld in een onverwarmde kamer of garage. Geef ze minder water en geen mest in deze periode.


Hoe style je vetplanten in je interieur?

Vetplanten zijn niet alleen makkelijk te verzorgen, maar ook heel veelzijdig en decoratief. Je kunt ze op verschillende manieren in je interieur stylen, afhankelijk van je smaak en ruimte. Hier zijn een paar ideeën om je op weg te helpen:


 • Maak een mini-tuintje met vetplanten. Je kunt een schaal, een dienblad, een mand of een andere bak gebruiken om een mini-tuintje te maken met verschillende soorten en maten vetplanten. Voeg wat decoratiesteentjes, schelpen, hout of andere natuurlijke materialen toe voor een speels effect. Zet je mini-tuintje op een tafel, een kast of een vensterbank voor een groene blikvanger.

 • Hang je vetplanten op. Je kunt ook gebruik maken van hangende potten, manden of plantenzakken om je vetplanten op te hangen aan de muur, het plafond of het raam. Dit is een leuke manier om hoogte en diepte te creëren in je interieur en om lege ruimtes op te vullen. Kies voor hangende vetplanten zoals de ezelstaart of het erwtenplantje voor een sierlijk effect.

 • Zet je vetplanten onder een stolp. Een andere originele manier om je vetplanten te stylen is om ze onder een glazen stolp te zetten. Dit geeft je vetplanten een bijzondere uitstraling en beschermt ze tegen stof en tocht. Je kunt één grote stolp gebruiken met meerdere vetplanten eronder, of meerdere kleine stolpen met één vetplant per stuk. Zet ze op een plank, een dressoir of een bijzettafel voor een elegante touch.

 • Combineer je vetplanten met andere planten en bloemen. Vetplanten kunnen ook heel goed samen gaan met andere planten en bloemen in je interieur. Je kunt bijvoorbeeld een boeket maken met vetplanten en snijbloemen voor een kleurrijk contrast. Of je kunt een plantentafel of -rek maken met verschillende soorten kamerplanten, waaronder vetplanten. Zo creëer je een urban jungle sfeer in je huis.Waar kun je vetplanten kopen?

Vetplanten zijn tegenwoordig heel populair en makkelijk te vinden. Je kunt ze kopen bij tuincentra, bloemisten, supermarkten en zelfs online. Er zijn veel verschillende soorten en maten vetplanten te koop, van mini's tot grote exemplaren, van hangende tot staande soorten, van groene tot gekleurde soorten. Je kunt ook kiezen voor voordeelpakketten of mixen van verschillende vetplanten, zodat je meteen een leuke variatie hebt .


Als je vetplanten online wilt kopen, let dan op een paar dingen:


 • Kies een betrouwbare webshop die gespecialiseerd is in vetplanten of kamerplanten. Lees de reviews en de algemene voorwaarden goed door.

 • Controleer de verzendkosten en de levertijd. Sommige webshops bieden gratis verzending aan of hebben een snelle levering. Andere webshops kunnen extra kosten rekenen of langere levertijden hebben.

 • Bekijk de foto's en de beschrijvingen van de vetplanten goed. Let op de grootte, de vorm, de kleur en de verzorgingseisen van de vetplanten die je wilt bestellen. Vergelijk ook de prijzen met andere webshops of winkels.

 • Zorg dat je thuis bent als je bestelling wordt bezorgd. Vetplanten zijn kwetsbare planten die niet te lang in een doos kunnen zitten. Haal ze zo snel mogelijk uit de verpakking en geef ze een goede plek in je huis.


Vetplanten zijn prachtige planten die je interieur een groene boost kunnen geven. Ze zijn makkelijk te verzorgen, veelzijdig te stylen en verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Met deze tips kun je je eigen vetplantencollectie starten of uitbreiden en genieten van deze natuurlijke schoonheden in je huis.


bottom of page