top of page

Volg deze 9 stappen voor een compleet nieuwe inrichting in 2023

Welkom bij onze gids voor een volledige make-over van uw huis. Bent u toe aan een nieuwe look en wilt u uw huis een frisse uitstraling geven? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. In deze gids bespreken we alle stappen die nodig zijn voor een complete make-over van uw huis.Stap 1: Maak een plan

Het eerste wat u moet doen bij het plannen van een make-over van uw huis is om een plan te maken. Dit is een belangrijke stap, omdat het u helpt om een duidelijk beeld te krijgen van wat u wilt veranderen en wat u wilt bereiken. Door een plan te maken, kunt u ervoor zorgen dat u geen belangrijke details over het hoofd ziet en dat u uw tijd en geld efficiënt gebruikt. Hieronder volgen enkele tips om u te helpen bij het maken van uw plan:

  1. Bedenk wat u wilt veranderen: Maak een lijst van de aspecten van uw huis die u wilt veranderen, zoals kleuren, meubels, verlichting, enzovoort. Gebruik hierbij snippets, ofwel korte steekwoorden om uw ideeën snel te kunnen noteren. Door deze ideeën op te schrijven, kunt u een duidelijk beeld krijgen van wat u wilt veranderen.

  2. Bepaal uw budget: Het is belangrijk om uw budget te bepalen voordat u begint met uw make-over. Dit helpt u om te bepalen wat u wel en niet kunt veroorloven en om ervoor te zorgen dat u binnen uw budget blijft. Maak een lijst van alle kosten die u verwacht te maken, zoals materialen, arbeidskosten en andere uitgaven.

  3. Maak een ruwe plattegrond van uw huis: Schets een plattegrond van uw huis en markeer de gebieden die u wilt veranderen. Dit geeft u een duidelijk beeld van hoe uw huis er momenteel uitziet en wat er moet gebeuren om het te transformeren.

  4. Verzamel inspiratie: Zoek naar inspiratie voor uw make-over. Dit kan zijn door tijdschriften te lezen, online interieurwebsites te bekijken, of door naar huizen te kijken van vrienden en familie. Maak notities van wat u leuk vindt en gebruik deze ideeën in uw make-over plan.

Door deze stappen te volgen en uw ideeën en inspiratie op te schrijven, kunt u een duidelijk en gedetailleerd plan maken voor uw huis make-over.


Stap 2: Ruim op en declutter

Voordat u begint met het veranderen van uw huis, is het belangrijk om alles op te ruimen en te declutteren. Dit is een essentiële stap in het make-over proces, omdat het u helpt om een duidelijker beeld te krijgen van wat u hebt en wat u wilt behouden. Het zal u ook helpen om meer ruimte te creëren en uw huis een frissere uitstraling te geven.

Maar waar moet u beginnen? Hieronder volgen enkele tips om u te helpen bij het opruimen en declutteren van uw huis:

  1. Maak een plan: Net zoals bij stap 1 is het ook hier belangrijk om een plan te maken. Maak een lijst van de kamers die u wilt opruimen en declutteren en noteer welke items u wilt bewaren, doneren of weggooien. Dit helpt u om georganiseerd te blijven en ervoor te zorgen dat u niets belangrijks over het hoofd ziet.

  2. Sorteer uw spullen: Ga door al uw spullen en sorteer ze op basis van hun categorie. Zo kunt u bijvoorbeeld alle kleding in een stapel leggen, alle boeken op een stapel, enzovoort. Dit maakt het gemakkelijker om te zien wat u hebt en welke items u wilt houden.

  3. Gebruik de KonMari-methode: De KonMari-methode is een populaire opruimmethode die is bedacht door de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Deze methode houdt in dat u elk item in uw huis vastpakt en beslist of het u blij maakt of niet. Als het u blij maakt, houdt u het. Als dat niet het geval is, kunt u het doneren of weggooien.

  4. Organiseer uw spullen: Zodra u weet welke items u wilt houden, is het tijd om ze te organiseren. Gebruik lades, kasten, opbergdozen en andere opbergoplossingen om uw spullen georganiseerd en opgeruimd te houden. Dit helpt u om meer ruimte te creëren en uw huis een georganiseerde uitstraling te geven.

Door uw huis op te ruimen en te declutteren voordat u begint met uw make-over, kunt u een frisse start maken en ervoor zorgen dat u uw tijd en energie besteedt aan het upgraden van uw huis in plaats van aan het opruimen ervan.


Stap 3: Kies uw kleurenpalet

Het kiezen van het juiste kleurenpalet voor uw huis make-over is essentieel voor het creëren van de

gewenste sfeer en het geven van een persoonlijke touch aan uw interieur. Neem de tijd om te

experimenteren met verschillende kleuren en combinaties, en denk na over de stemming die u wilt oproepen in uw huis. Wilt u bijvoorbeeld een rustige en ontspannen sfeer creëren, dan kunt u kiezen voor zachte en warme kleuren zoals pasteltinten of aardetinten. Wilt u juist een energieke en levendige sfeer, dan kunt u gaan voor felle kleuren of een combinatie van contrasterende kleuren.


Het is ook belangrijk om te kijken naar de stijl van uw huis en de bestaande elementen zoals meubels, stoffering en decoratie. Kies kleuren die passen bij de stijl en de materialen van uw huis en die deze elementen complementeren. Als u bijvoorbeeld een modern interieur hebt met veel strakke lijnen en minimalistische meubels, dan kunt u kiezen voor een monochroom kleurenpalet met gedurfde accentkleuren. Als u een meer traditioneel interieur hebt met veel hout en stoffen, dan kunt u kiezen voor warme en rijke kleuren die passen bij de textuur van deze materialen.


Het gebruik van kleurensnippets kan ook helpen bij het kiezen van het juiste kleurenpalet. Maak bijvoorbeeld een bord op Pinterest met afbeeldingen van interieurs die u inspireren en kies kleuren uit deze afbeeldingen die u aanspreken. U kunt deze kleuren vervolgens combineren en kijken welke combinaties het beste werken voor uw huis. Vergeet niet om rekening te houden met de lichtinval in uw huis en hoe de kleuren eruitzien in verschillende lichtomstandigheden.


Meer weten over kleur? Lees onze blog over groen interieurStap 4: Verf en behang

Nu u uw kleurenpalet hebt gekozen, is het tijd om te beginnen met het aanbrengen van kleur in uw huis door middel van verf en behang. Deze stappen kunnen een grote impact hebben op de uitstraling van uw huis en zijn dus belangrijk om zorgvuldig te plannen en uit te voeren. Begin met het kiezen van een verf die past bij uw kleurenpalet en bij de stijl van uw huis. Denk aan de sfeer die u wilt creëren en kies kleuren die daarbij passen. Vergeet niet om rekening te houden met de lichtinval in uw huis, omdat dit van invloed kan zijn op hoe de kleuren eruitzien.


Naast verf kunt u ook behang gebruiken om textuur en patroon toe te voegen aan uw muren. Er zijn veel verschillende soorten behang beschikbaar, dus het is belangrijk om te kiezen wat het beste past bij uw smaak en de stijl van uw huis. Overweeg bijvoorbeeld behang met een patroon voor een opvallend effect, of kies voor een subtielere optie om de kleuren in uw kleurenpalet te versterken.


Voordat u begint met schilderen of behangen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de muren schoon en glad zijn. Verwijder eventuele oude behangresten en vul eventuele gaten en scheuren op voordat u begint met schilderen of behangen. Dit zorgt ervoor dat uw nieuwe verf en behang er strak en professioneel uitzien.


Stap 5: Vernieuw uw vloeren

Bij het vernieuwen van uw huis is het belangrijk om aandacht te besteden aan uw vloeren. Uw vloeren vormen namelijk de basis van uw interieur en hebben een grote invloed op de uitstraling van uw woning. Om te beginnen moet u bepalen welke vloer het beste bij uw stijl past en welke kleur goed aansluit bij uw kleurenpalet. Er zijn veel verschillende soorten vloeren waar u uit kunt kiezen, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Houten vloeren geven bijvoorbeeld een warme en klassieke uitstraling, terwijl tegels zorgen voor een strakke en moderne look. Tapijt is een goede keuze voor extra comfort en warmte, terwijl vinyl een duurzame en onderhoudsvriendelijke optie is.


Voordat u uw nieuwe vloer installeert, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw ondervloer in goede staat is. Dit zal ervoor zorgen dat uw nieuwe vloer goed blijft liggen en niet beschadigd raakt. Het kan ook nodig zijn om uw ondervloer te egaliseren als deze niet vlak genoeg is. Vervolgens kunt u beginnen met het installeren van uw nieuwe vloer, zorgvuldig volgens de instructies van de fabrikant. Door uw vloeren te vernieuwen, geeft u uw huis een frisse en vernieuwde uitstraling.


Stap 6: Meubels en decoraties

Nu uw muren geverfd zijn, de vloeren vernieuwd zijn en uw huis opgeruimd is, is het tijd om uw huis verder aan te kleden. Meubels en decoraties spelen hierin een belangrijke rol. Kies meubels die passen bij uw persoonlijke stijl en bij uw gekozen kleurenpalet. Denk aan comfortabele banken, fauteuils en stoelen die passen bij uw interieur. Maar ook praktische meubels zoals kasten en dressoirs zijn belangrijk om uw spullen netjes op te bergen.


Decoraties zijn een leuke manier om uw persoonlijkheid in uw huis te laten terugkomen. Kies decoraties die passen bij uw smaak en stijl. Denk aan mooie schilderijen, fotolijstjes, kaarsen, planten en vazen. Overweeg om een ​​paar statement-stukken toe te voegen om uw huis echt te laten opvallen, bijvoorbeeld een grote kunstwerk of een opvallende lamp.


Bedenk dat het niet nodig is om alles in één keer te vervangen. U kunt uw nieuwe meubels en decoraties geleidelijk toevoegen, zodat u kunt wennen aan de nieuwe uitstraling van uw huis. Het is tenslotte belangrijk dat u zich prettig voelt in uw eigen huis.


Een van onze favoriete tafels met gratis verzending

Klik hier of op bovenstaande afbeelding om dit product te bekijken


Stap 7: Verlichting

Nu u de meubels en decoraties heeft gekozen, is het tijd om aandacht te besteden aan de verlichting van uw huis. Goede verlichting kan namelijk het verschil maken tussen een saaie of juist sfeervolle ruimte. Begin bij het kiezen van de juiste soort verlichting die past bij uw stijl. Denk hierbij aan plafondlampen, vloerlampen en tafellampen. Met verschillende soorten verlichting kunt u bovendien spelen met licht en schaduw, waardoor u nog meer sfeer kunt creëren in uw huis.


Ook is het belangrijk om te kijken naar de lichtsterkte van uw lampen. Het is bijvoorbeeld fijn om de verlichting te kunnen aanpassen aan uw behoeften. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van dimmers of lampen met verschillende standen. Op deze manier kunt u de verlichting aanpassen aan de activiteit in de ruimte en uw stemming.


Naast kunstmatige verlichting, is het ook goed om te kijken naar de natuurlijke verlichting in uw huis. Zorg ervoor dat u zoveel mogelijk natuurlijk licht binnenlaat, bijvoorbeeld door gordijnen te openen of te kiezen voor lichte en luchtige raambekleding. Hierdoor wordt uw huis een stuk helderder en oogt het ruimer en groter.


Kortom, verlichting is een belangrijk onderdeel van uw huis make-over. Kies verlichting die past bij uw stijl en zorg ervoor dat u zowel kunstmatige als natuurlijke verlichting gebruikt om uw huis sfeervol en ruimtelijk te maken.


Een van onze favoriete hanglampen met gratis verzending

Klik hier of op bovenstaande afbeelding om dit product te bekijken


Stap 8: Accessoires

Accessoires zijn onmisbaar bij het creëren van de juiste sfeer in uw huis. Er zijn talloze mogelijkheden om uw huis te decoreren met de juiste accessoires. Door het toevoegen van kussens, plaids, vazen, kaarsen en kunstwerken kunt u uw interieur een persoonlijke touch geven. Het is belangrijk om accessoires te kiezen die bij uw stijl en persoonlijkheid passen. Kies bijvoorbeeld accessoires in kleuren die terugkomen in uw kleurenpalet. Door het gebruik van accessoires kunt u uw huis laten opvallen en uw persoonlijkheid tonen.


Echter is het belangrijk om niet te veel accessoires te kiezen en zo uw huis druk en rommelig te maken. Kies voor accessoires die een toegevoegde waarde hebben in uw interieur en passen bij de rest van uw meubels en decoraties. Met de juiste accessoires kunt u uw huis een persoonlijke touch geven en het helemaal eigen maken.


Een van onze favoriete accessoires met gratis verzending

Klik hier of op bovenstaande afbeelding om dit product te bekijken


Stap 9: Opruimen en organiseren

Het is eindelijk zover: uw huis make-over is compleet! Maar nu is het tijd om ervoor te zorgen dat het er altijd op zijn best uitziet. Het is daarom belangrijk om uw huis opgeruimd en georganiseerd te houden. Regelmatig declutteren en spullen wegdoen die u niet meer nodig heeft, is hierbij de eerste stap. Zo creëert u meer ruimte in huis en houdt u het overzichtelijk.


Gebruik ook opbergers om uw spullen op te bergen en te organiseren. Hiermee voorkomt u dat uw spullen door het huis slingeren en houdt u uw huis opgeruimd. Kies opbergers die passen bij uw stijl en die groot genoeg zijn om al uw spullen in op te bergen. Zo kunt u gemakkelijk vinden wat u nodig heeft en hoeft u niet lang te zoeken.


Een schoonmaakrooster kan ook helpen om uw huis opgeruimd te houden. Door regelmatig schoon te maken voorkomt u dat stof en vuil zich ophopen en houdt u uw huis fris en schoon. Plan bijvoorbeeld één keer per week een grote schoonmaak en doe dagelijks kleine klusjes, zoals afwassen en stofzuigen. Zo blijft uw huis opgeruimd en georganiseerd, en kunt u volop genieten van uw prachtige make-over.


Een huis make-over kan een uitdagend project zijn, maar het kan ook een van de meest lonende projecten zijn die u ooit zult ondernemen. Het is belangrijk om te onthouden dat een huis make-over niet alleen gaat om het veranderen van de fysieke aspecten van uw huis, maar ook om het creëren van een sfeer die past bij uw persoonlijkheid en levensstijl. Door aandacht te besteden aan elk detail, zoals kleuren, verlichting en accessoires, kunt u uw huis een persoonlijke touch geven en ervoor zorgen dat het eruitziet als een plek waar u graag wilt zijn. Met deze tips en stappen kunt u uw droomhuis creëren en genieten van een huis dat perfect bij u past.

bottom of page